čtvrtek 7. dubna 2011

O finské národní kuchyni 

Finská kuchyně je považována za nevýraznou. Z mnoha zdrojů se můžete dozvědět, že Finové se snaží vařit hlavně výživně a zdravě a zapomínají při tom na chuť. V mnoha ohledech je tohle tvrzení pravda, avšak pokud se rozhodnete objevovat taje finské gastronomie s větší pečlivostí, výsledky vás rozhodně příjemně překvapí.

 

Každodenní stravování

Mezi hlavní složky finské stravy neodmyslitelně patří brambory, ryby všech druhů, zelenina, houby, tmavé celozrnné pečivo, mléko a káva. V pracovní dny Finové většinou snídají málo a jídlo si nosí do práce, či využívají služeb zaměstnavatele. O víkendu si však dokážou jídlo dokonale užít. Snídaně je většinou velká a výživná, protože po ní následuje další jídlo až kolem 4. -5. hodiny odpoledne a na závěr dne tzv. iltapala, neboli večerní svačina, která se mnohdy podává až kolem deváté.

K snídani vám Finové určitě nabídnou tzv. ruis leipä – tmavý celozrnný chleba, který má nezaměnitelnou chuť. Dá se jíst normálně s tvrdým sýrem a šunkou, nebo typicky finsky, namazaný slaným máslem s lososem a ledovým salátem. Naprostá většina Finů také zbožňuje tzv. „puuro“ neboli ovesnou kaši, která u nás není moc oblíbená, ale zde se s ní můžete setkat v mnoha podobách a je oblíbená především k snídani a potom ve školních jídelnách také k obědu. Podává se většinou se skořicovým cukrem nebo rebarborovou zálivkou. Finové také jedí hodně müsli a cereálií, nízkotučných jogurtů a jiných mléčných výrobků, především pak viili. (Něco na způsob zakysaného mléka.)

Jako hlavní chod byste ve Finsku rozhodně dostali rybu. Oblíbený je hlavně lohi – losos a k němu brambory ve slupce a zeleninový salát. Popularitu si tu získaly také masové kuličky podávané s bramborovou kaší a mimo jiné také jehněčí maso na několik způsobů. A pak samozřejmě polévka. Ta se ve Finsku považuje za hlavní chod a vyplňuje většinou jídelníčku školních jídelen. Nejčastěji se vaří rybí polévka s lososem, oblíbená je také siskonmakkarakeitto – (polévka ze sestřiny uzeniny) s malými masovými kuličkami.

Finské speciality

Ale co finské speciality? Tak především světoznámý „karjalanpiirakka“ – česky bychom mohli říct snad Karelský pirožek, pečivo plněné směsí z rýže a zapečené v troubě. Z Laponska pochází „poronkaristys“, zvláštní úprava sobího masa podávaného s bramborovou kaší, kyselou okurkou a brusinkami.  Finové ale jedí i losí maso, většinou svinuté do rolády a neméně chutné než maso sobí. Ve Finsku jsou také oblíbené všelijaké lesní plody a plody z domácí zahrádky. Především pak maliny, borůvky, brusinky a jahody, ale královnou všech plodů je pro Finy jednoznačně moruška neboli finsky „lakka“. Jedná se o odrůdu ostružiníku žluté barvy a výrazné trochu trpké chuti. Finové si s ní však v kuchyni dovedou výborně poradit a vykouzlit opravdové divy. Dále nesmíme opomenout tradiční Laponský sýr zvaný „Leipäjuusto“ (Sýr na chléb), který vás sice nejprve překvapí svou gumovou strukturou, avšak v kombinaci právě s finskou moruškou si na něm opravdu pochutnáte.

Musím také jmenovat některé populární finské výrobky. Tak např. Salmiakki, neboli slaný druh lékořice je zde natolik oblíbený, že v obchodě najdete s jeho příchutí i jogurty, zmrzliny i žvýkačky. Dále slavný a Finy stále oslavovaný FAZER. Fazer je značka výborné čokolády, distribuované bohužel ve velkém jen po Skandinávii. I u nás však najdete výrobek finské značky Fazer – všimněte si někdy na obalu čokolády Geisha.

Tradiční jídla

6.12. – Itsenäysyyspäivä – Den nezávislosti

Roku 1917 získalo Finsko po dlouhých letech nadvlády nejprve Švédska a pak Ruska nezávislost. Finové jsou na to pochopitelně velice pyšní a Den nezávislosti se slaví jak oficiálně představiteli státu a zdlouhavou slavností vysílanou celý večer v televizi, tak soukromně doma s rodinou. Většina Finů zapálí svíčky a vystaví finské vlajky. Avšak tou příjemnější částí oslavy nezávislosti je sváteční dort. Není na něj žádný „správný“ recept, ale je pěkné ukousnout si trochu marcipánové finské vlajky a oslavit tento výjimečný den.

Joulu - Vánoce

Vánoce jsou dnes samozřejmě také oslavy dobrého jídla, pití a blahobytu. Vánoce strávené v zahraničí jsou rozhodně velice zajímavé a odlišné ve spoustu věcech. Finové, kteří nemají ve zvyku slavit Mikuláše a nemohouce se dočkat pravých svátků, již od konce listopadu pořádají večírky zvané „Pikkujoulu“ neboli „malé Vánoce“, kde se setkávají s přáteli, popíjí Glöggi (Glog) s mandlemi a rozinkami, pojídají typické perníčky, kterých je po celé Vánoce opravdu nadbytek, nebo třeba „Joulutortut“ – nadýchané zákusky jednoduše zhotovitelné z lískového těsta a trochu povidel.


24.12. – Jouluaatto - Štědrovečerní večeře

Štědrovečerní večeře se skládá ze spousty částí. Samozřejmě se nesmí vypustit nakládané ryby v rozličných nálevkách dále lososí plátky se sýrem a další drobné pochutiny. Hlavním chodem je však neodmyslitelná Štědrovečerní šunka, kterou Finové pečou s láskou a precizností, potřenou hořčicí a s hřebíčkem. K šunce se podávají směsi z brambor (což vypadá jako bramborová kaše, ale chutná to úplně jinak), dále z mrkve a také z červené řepy, které jsou všechny zapečené ke vlastních nádobkách. Večeře je bohatá a šunka se tradičně dojídá ještě na nový rok. Součástí může být samozřejmě také nějaký desert, ale to se v mnoha rodinách liší.


31.12. – Uudenvuodenaatto - Slavnosti nového roku

Tak jako je to u nás zvykem na Štědrý večer, ve Finsku jedí bramborový salát na Nový rok. Avšak nadšení z toho, že zase po dlouhé době ochutnáte něco, co je v Česku a Finsku stejné, vám dlouho nevydrží. Finský bramborový salát ani ze čtvrtiny nedosahuje výborné chuti toho českého (nebo mám říct středoevropského) a ani není mezi Finy oblíbený. Do Finského salátu patří brambory, kyselá okurka, cibule a již zmíněný druh viili.

Když jsem po spatření hotového salátu v obchodě navrhla, že radši zkusím ten pravý český podle receptu babičky a maminky, rodina z toho nadšená tolik nebyla, protože nikdo z nich finský bramborový salát nejí. Od té doby jsem však salát vařila už čtyřikrát a nesla recept dokonce i učitelce do školy. Finové si ho prostě nemohou vynachválit.

 
5.2. – Runenbergin päivä - Runenbergův den

Runenberg byl slavný finský spisovatel žijící v malebném městečku Porvoo vzdáleném od Helsinek asi 40km. Když byl starý a nemocný, pobýval už jen v posteli a koukal z okna. Jeho manželka, skvělá a obětavá milující žena, se o něj velice starala až do jeho posledních dnů. Předčítala mu z knihy a vyprávěla příběhy a mimo jiné mu také pekla nejrůznější druhy sladkého i slaného pečiva. Odtud pochází slavné „Runenbergin torttut“, neboli Runenbergovy dortíky, vysoké oválné zákusky s marmeládou. Je to sezónní záležitost, takže je seženete v obchodech a kavárnách jen týden před 5.únorem, ale většina Finů je dělá přímo tradičně doma.


6.3. – Laskiainen päivä

O měsíc později se ve Finsku slaví den začátku Masopustu, kdy všichni jdou ven sáňkovat, lyžovat a těšit se ze stále přebývajícího sněhu. Tradičnímu také sezónnímu pokrmu se nazývá Laskiaispulla, jedná se o oblíbenou verzi finského sladkého pečiva (pulla), plněnou šlehačkou, rybízovou či malinovou marmeládou a pořádným kusem marcipánu. Stejně jako Runenbergovy dortíky, i Masopustní bochánky se většinou pečou i pojídají doma s rodinou či s přáteli.


O jídle se samozřejmě dá vyprávět velice obsáhle a vždycky opomenete spoustu dalších věcí, které jste chtěli podotknout a zmínit. Jestli se vám finská kuchyně zamlouvá, je nejlepší ji přijet zkusit přímo sem. Budete příjemně překvapeni pohostinností zdejších obyvatel i všemi novými pro nás exotickými chutěmi.

Z Finska zdraví a na oběd už se těší
Markéta Štauberová

 Obrázky
01 - Laskiaspulla - tradiční sezónní sladný pokrm
02 - Ze školní jídelny - lososová polévka, ruisleipä a sklenice odtučněného mléka
03 - Nědělní ryba - pro Finy typické jídlo
04 - Domácí Runenbergovy dortíky
05 - Joulutortut - neodmyslitelná součást Vánoc
06 - Míšení české a finské kultury - sobí maso s českým bramborovým salátem

4 komentáře:

  1. Moi, máš opravdu moc hezký a zajímavý blog!! Zajímá mě cokoliv okolo Finska, jen je škoda, že neaktualizuješ články moc často. :) Jsem zvědavá na další. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj. Děkuju. Jsem ráda, že se ti můj blog líbí.
    Snažím se psát, co to jde, jen není moc času. Za dva měsíce zase odjíždím zpátky do Česka, takže si snažím to ještě pořádně užít.
    Napiš, jestli by tě zajímalo něco konkrétně. Jestli o tom budu něco vědět, ráda o tom napíšu.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj, všem milovníkům finské čokolády doporučuji www.chut-severu.cz - mají docela zajímavou nabídku a přijatelné ceny! Petr

    OdpovědětVymazat
  4. Ahoj lidi já tak miluji Finsko měl ste už někdo sobí maso já ne chtěla bych ho ochutnat kde se dá sehnat ??? :)

    OdpovědětVymazat